הרבה אנשים חווים חוסר ביטחון לאורך שנים ולא עושים שינוי, ויש לכך 3 סיבות:
1. הרגל – כשאנחנו מתרגלים לסיטואציה מסויימת אנחנו לא תמיד מבינים את המחיר שאנחנו משלמים עליה. יתכן שבהתחלה המחיר היה נמוך והוא הלך ועלה, ובגלל שהתרגלנו אנחנו לא מודעים לכך, נראה לנו שאנחנו מסתדרים עם זה וזה בסדר. התרגלנו. יש לנו את הדרך שלנו להתמודד ואנחנו פשוט מתנהלים כך.
2.חוסר אמונה בשינוי – כשאנחנו לא מאמינים שאפשר לשפר את המצב ולהגיע לביטחון העצמי הרצוי לנו, או כשניסינו לשפר ולא הצלחנו, אנחנו נעדיף להישאר כמו שאנחנו. לפעמים גם נרגיש שאין לנו ברירה, אין דרך אחרת.
3. נוחות – נח לנו להישאר במקום הזה. בעולם האימון קוראים לזה “אזור הנוחות”.
אזור הנוחות- זה המקומות בחיים שלנו שהתרגלנו אליהם. זה לא שטוב או נח לנו שם, אלא ש – אנחנו כבר מכירים את הסיטואציות השונות, יודעים למה לצפות, פיתחנו דרכי התמודדות וקל לנו להישאר שם.
לצאת מאזור הנוחות, יחייב אותנו להתנהג אחרת אולי אפילו ליזום פעולות או ללמוד דברים חדשים – וזה פשוט קשה. קל יותר להישאר.
מה שעוד מקשה עלינו לצאת מאזור הנוחות זה הפחד ממה יהיה. אנחנו בעצם יוצאים לאזור לא מודע, אנחנו לא יודעים אילו הפתעות יצוצו בדרך, ואנחנו לא בטוחים שיש לנו את הכלים להתמודד. והכי גרוע אנחנו לא בטוחים שיהיה טוב יותר ממה שקורה עכשיו. אנחנו חוששים שנתאמץ, נצא, נתמודד – ובסוף נכשל.
ולכן רבים מעדיפים להישאר באזור הנוחות.
(ד.א. זה נכון לכל תחום, לאו דווקא רק לביטחון עצמי).
מה יכול לעזור לנו לעשות שינוי ולחפש את הדרך לביטחון עצמי?
ההבנה- ששינוי יכול להגיע רק כשיוצאים מאזור הנוחות.
ההבנה – שאזור הנוחות הפך לביצה, שאנחנו שוקעים בה, ושאנחנו משלמים על כך מחיר גבוה.
בואו נסקור את המחירים שאנחנו משלמים על חוסר ביטחון עצמי:
א. תחושות ורגשות לא נעימים (לדוגמא: רגשי נחיתות, תחושה של חוסר ערך, תחושה של שיתוק, יאוש, בושה… וזה יכול אפילו להגיע לפחדים וחרדות).
ב. תפיסה עצמית שלילית (לדוגמא – אני לא מוצלח, אני לא יכול, אני לא שווה, אני לא מספיק טוב, אני כישלון…).
ג. התנהגות שאינה טובה לנו ושאף מרחיקה אותנו מהמטרה שלנו (ויתור עצמי, קושי לבטא את עצמנו ולומר את שלנו, קושי לעמוד על שלנו, קושי ליזום או לפעול…)
ד. פגיעה בעתיד שלנו ובהשגת המטרות שלנו (כי זה מונע אותנו מלפעול, ליזום, להאמין שמגיע לנו, להאמין שנצליח, שנשיג בן/בת זוג כמו שאנחנו רוצים…)
ברגע שאנחנו מבינים כמה חוסר הביטחון משפיע על החיים שלנו, או ברגע שאנחנו חווים רגע של מחיר גבוה במיוחד, אנחנו מתחילים להבין שאין ברירה. אזור הנוחות כבר ממש לא נח ואנחנו חייבים שינוי.
מה עושים?
קבלו שלושה טיפים ליציאה מאזור הנוחות של חוסר ביטחון עצמי ולשינוי:
א. לעשות פעולות שמעלות לנו את הביטחון העצמי.
יש פעולות שנוכל לעשות שיעלו את הביטחון העצמי שלנו, לדוגמא:
1. לשמוע פודקאסטים והרצאות בתחום ביטחון עצמי. לקרוא מאמרים, ספרים וטיפים שיעזרו לנו לשפר את הביטחון העצמי שלנו.
2. לפעול בדברים שיש להם ערך בעינינו. כמו – להתנדב בתחום שקרוב לליבנו, לעשות ספורט, לאכול בריא… פעולות כאלו יעלו את הערך העצמי שלנו בעיני עצמנו ויגרמו לנו להעריך את עצמנו יותר ויותר.
3. לעשות דברים שעושים לנו טוב על הלב. זה חשוב. זה מחזק. וזה גורם לנו להגיש טוב עם עצמנו. דברים כמו – לרקוד, לשיר, לטייל, לבקר את ההורים/האחים, ללכת לחוג דרמה, לפתח תחביב, לשתות קפה מול נוף יפה…
ב. להימנע מדברים שמורידים לנו את הביטחון
זה בסדר גמור להוציא אנשים מחיינו, לבחור את מי לשתף ובאיזה נושא, להתנתק מרשתות חברתיות ולנקוט בכל פעולה שתקטין את המפגש שלנו עם דברים שמורידים את הביטחון העצמי שלנו.
ג. לאמץ הרגל של ביטחון עצמי.
כמו שאמרנו באזור הנוחות אימצנו הרגלים של חוסר ביטחון עצמי. הרגלים כמו: דיבור פנימי מקטין, קושי לעמוד על שלנו, קושי לומר את מה שאנחנו באמת חושבים, ויתור עצמי, הימנעות מפעולה מחשש ממה יגידו או מחשש מכישלון…
כשאנחנו עוצרים רגע להקשיב לעצמנו, אנחנו יכולים לזהות את ההרגל שהכי מעכב אותנו ולבחור לשנות אותו.
זה יכול להיות קשה בהתחלה. אפילו קשה מאוד.
עם זאת אנחנו לא צריכים לקפוץ גבוה מדי לצד הנגדי.
אלא לבחור פעולה אחת קטנה, פעולה שהיא ביכולות שלנו, שאדם עם ביטחון עצמי היה עושה.
זהו שינוי קטן בהרגל האוטומטי שלנו, שינוי שיוביל לשינוי נוסף, שיוביל לפעולה נוספת. וכך צעד אחר צעד, אנחנו בונים את הביטחון העצמי שלנו.
הרבה פעמים כשאנחנו עושים צעד אחד קטן אנחנו מופתעים מהתוצאה שלנו, דבר שמעודד אותנו להמשיך. וגם אם לא, זה בסדר גמור אם קשה, אז בוחרים צעד קטן יותר, וממשיכים לצעוד במרץ. אט אט נשפר את הביטחון העצמי ונחווה את ההתקדמות.
רוצים עוד?
השאירו את המייל שלכם ואשלח לכם ללא עלות את מדריך “7 התובנות שיעלו את הביטחון העצמי שלכם”